tota l'actualitat
de l'agrària

L’Agrària de Torelló organitza una xerrada per fer front als càrtels de la llet

Publicado el 1 de maig del 2018

L’Agrària de Torelló ha organitzat una xerrada el dijous 26 d’OCTUBRE a les 12h del migdia a l’auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre de Vic per informar a més de 200 ramaders del sector de la llet sobre quines mesures legals es poden emprendre alhora de reclamar el preu que les centrals lleteres no els han assignat i pel qual han estat sancionades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (“CNMC”), que s’encarrega d’investigar i sancionar aquestes pràctiques il·lícites i s’ha imposat una sanció de 88.000.000 euros a les 9 centrals lleteres responsables del càrtel. La sanció és per haver fet un acord il·legal entre empreses d’un mateix sector, com a mínim durant els anys 2000-2012, que en lloc de competir entre ells per oferir millors preus decideixen fixar un preu de mercat al marge de l’oferta i la demanda per obtenir-ne major benefici i per tant el ramader en surt perjudicat.

La CNMC reconeix en la seva resolució que les industries lleteres han manipulat el preu en més d’un 10%, el que significa que cada ramader podria reclamar, com a mínim, el 10% de la seva facturació durant els anys 2000 a 2012. I encara que no s’hagi venut la llet a cap de les empreses sancionades es podria iniciar una reclamació contra aquestes per haver provocat una baixada generalitzada de preus de la llet crua que ha arrossegat a tot el sector.

La Xerrada ha anat a càrrec del responsables del bufet d’advocats REDI acompanyats per la gerència i presidència de l’Agrària de Torelló.